Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dijous, 8 de setembre del 2011

8 de setembre, Dia Internacional de l'Alfabetització


Avui ha donat començament les classes al nostre país però sabeu quantes persones al món no poden accedir a un minim d'alfabetització? Segons dades de l'Institut d'Estadística de la UNESCO, 793 milions d'adults són analfabets, la majoria noies i dones. Altres 67 milions de nens en edat d'assistir a l'escola primària no ho fan i 72 milions d'adolescents en edat de cursar el primer cicle de l'ensenyament secundari tampoc estan gaudint del seu dret a l'educació.
Onze països del món tenen més de 50% d'adults analfabets. Es tracta de Benín, Burkina Faso, Txad, Etiòpia, Gàmbia, Guinea, Haití, Mali, Níger, Senegal i Sierra Leone. Per regions, el sud i l'oest d'Àsia alberguen més de la meitat de la població analfabeta mundial (51,8%), mentre que a l'Àfrica subsahariana viuen el 21,4% dels adults analfabets, a Àsia Oriental i el Pacífic el 12,8%, als Estats Àrabs el 7,6% ia Amèrica Llatina i el Carib el 4,6%. Amèrica del Nord, Europa i Àsia Central sumen per la seva part el 2% dels adults analfabets.
"El món necessita urgentment un compromís polític més ferm amb l'alfabetització, recolzat pels recursos adequats per ampliar els programes eficaços. Exhorto els governs, les organitzacions internacionals, la societat civil i el sector privat a fer de l'alfabetització una prioritat política, perquè totes les persones puguin desenvolupar el seu potencial i participar activament en la conformació de societats més sostenibles, justes i pacífiques ", declara la directora general de la UNESCO, Irina Bokova.
Per aixó cada 8 de setembre es celebra a tot el món el Dia Internacional de l'Alfabetització, que enguany presta especial atenció a la relació entre l'alfabetització i la pau. La UNESCO lliurarà a Nova Delhi (Índia), els premis internacionals d'alfabetització Confuci i Rei Sejong, que recompensen projectes de Burundi, Estats Units, Mèxic i la República Democràtica del Congo.