Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimecres, 5 de maig del 2010

8 de maig de 2010: un dia per celebrar, tot un any per actuar.



8 de maig de 2010: Dia Mundial del Comerç Just.
El Dia Mundial de Comerç Just és una celebració internacional de Comerç Just posada en marxa per l'Organització Mundial de Comerç Just (World Fair Trade Organization, WFTO).
El Comerç Just és una resposta eficaç i concreta a la reducció de la pobresa, la crisi alimentària i econòmica així com el canvi climàtic. La crisi econòmica deixa palesa la necessitat d'un comerç que proporcioni unes condicions de vida sostenibles i oportunitats per al desenvolupament dels petits productors dels països més pobres. Això s'evidencia amb el fet que la tercera part de la població mundial sobreviu amb menys de dos dòlars al dia.

El comerç just, també anomenat comerç alternatiu, és un moviment internacional format per organitzacions del Sud i del Nord, amb el doble objectiu de millorar l'accés al mercat dels productors més desfavorits i canviar les injustes regles del comerç internacional.

La novetat del Comerç Just és que les organitzacions del Nord no es limiten a transferir recursos per crear infraestructures, capacitar o prefinanciar als grups productors, sinó que participen activament en la comercialització mitjançant la importació, distribució o venda directa al públic. A més realitzen una important tasca de denúncia i conscienciació.

És l'única xarxa comercial en la qual els intermediaris (importadores, distribuïdores o botigues) estan disposats a reduir els seus marges perquè li quedi un major benefici al productor.
Recentment, les principals organitzacions de Comerç Just a escala internacional han consensuat la següent definició:
"El Comerç Just és una associació de comerç, basada en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca una major equitat en el comerç internacional. Contribueix a un desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials i assegurant els drets de productors i treballadors marginats, especialment en el Sud. Les organitzacions de Comerç Just, recolzades pels consumidors, estan implicades activament en donar suport als productors, sensibilitzar i desenvolupar campanyes per aconseguir canvis en les regles i pràctiques del comerç internacional convencional. "
Els consumidors tenim l'última paraula podem seguir amb els ulls tapats devant dels abusos i les explotacions que el capitalisme genera en tantes i tantes poblacions o podem canviar de sistema. Un dia per celebrar tot un any per actuar.