Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dissabte, 6 de febrer del 2010

NO al cementerio nuclear. Nova ciberacció de Greenpeace


Greenpeace continua animant-nos a actuar. En aquest cas es tracta de remetre una carta al Sr. Sebastian Ministre d'industria amb el següent contingut:

Sr Miguel Sebastián
Ministre d'Indústria, Turisme i Comerç
Paseo de la Castellana, 140
28071 Madrid

Sr Ministre,
Em dirigeix a vostè en relació amb el procés iniciat pel'MIT i C mitjançant la publicació al BOE el passat 29 de desembre de una Resolució demanant municipis candidats a albergar el cementiri nuclear centralitzat per als residus radioactius d'alta activitat de les centrals nuclears espanyoles i seu centre d'experimentació nuclear associat.
Com vostè sabrà, els residus radioactius d'alta activitat són un producte inevitable de les centrals nuclears. La indústria nuclear els ha produït irresponsablement sense saber què fer amb ells durant els seus més de 50 anys d'existència. Són un producte molt perillós, a causa del seu elevat potencial radiotoxicitat i al seu alt nivell de radioactivitat, que persisteix durant centenars de milers d'anys. L'Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA) ha calculat el cost de la seva gestió a Espanya, només fins a 2.070, en més de 13.000 milions d'euros (de diners públics, sufragat majoritàriament pels ciutadans al llarg dels anys a través del rebut de la llum).
A la vista d'aquestes dades, resulta obvi que els residus radioactius suposen un problema de primer ordre de magnitud, des del punt de vista social, mediambiental i econòmic.
Per això, qualsevol persona assenyada no podria deixar d'aplaudir el que el President del Govern, José Luis Rodriguez Zapatero, va dir en el Debat de l'Estat de la Nació celebrat el 30 de maig de 2006 al Congrés dels Diputats: "I paral.lelament també hi ha el tema dels residus [radioactius], que exigeix, sens dubte, un ampli consens social d'organitzacions defensores del medi ambient, que exigeix el major consens territorial possible i tant de bo el major consens polític, perquè, com molt bé sap SS, és un problema de profund calat ".
No obstant això, vull manifestar que, com és públic i notori, el procés iniciat pel Ministeri que vostè dirigeix només ha aconseguit obtenir un rotund rebuig social i l'absència total de consens territorial i polític al respecte.
Aquest procés s'ha caracteritzat per la manca de transparència, l'absència de mecanismes participatius i la falta d'informació veraç al públic i als municipis.
En aquest sentit vulnera clarament els principis jurídics continguts en el Conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient (conegut com a Conveni Aarhus), fet a Aarhus ( Dinamarca) el 25 de juny de 1998, ratificat per Espanya mitjançant instrument de 15 de desembre de 2004 i en vigor al nostre país des del 29 de març de 2005.

Bàsicament, l'estratègia seguida pel MIT i C i ENRESA ha consistit en temptar els alcaldes amb diners públics (dels fons d'ENRESA) per tractar d'aconseguir que els municipis s'oferissin com a candidats a albergar el cementiri nuclear, independentment de si aquests consistoris havien tingut en compte l'opinió dels seus veïns, la dels pobles del seu entorn, i la de la seva comunitat autònoma, com a mínim.

A més, com han afirmat públicament diversos alcaldes, ENRESA ha encoratjat als alcaldes i regidors de diversos municipis que primer aprovessin en Ple la candidatura i que després, si volien, informessin als seus veïns de la decisió presa. Algun alcalde, com el de Villar del Pozo (Ciudad Real) va presentar la candidatura sense ni tan sols fer el Ple corresponent.

Paral.lelament, ENRESA i el MIT i C han dut a terme una intensa campanya de desinformació per tal de promocionar el cementiri nuclear (denominat eufemísticament "Magatzem Temporal Centralitzat, ATC), minimitzant els seus riscos, mentint sobre la suposada urgència del mateix i falsejant aspectes econòmics relacionats, com el veritable cost de mantenir a França els residus radioactius procedent del reprocessament del combustible nuclear gastat de la central Vandellós-1, enviats al país veí des de 1972 fins a mitjans dels 90.

A més el MIT i C i ENRESA han obviat deliberadament informar sobre la veritable naturalesa de l'anomenat "Centre Tecnològic Associat" a l'ATC, en realitat una instal lació experimental nuclear per investigar amb tècniques de transmutació nuclear.

Malgrat tot el seu esforç, el Ministeri només ha aconseguit publicar una llista amb 13 candidats, dels 8.112 que existeixen a Espanya. En aquesta llista, publicada a última hora del dimecres passat, es va incloure a un municipi (Camp de Sant Pere, Segòvia) que va presentar la seva candidatura fora de termini (tot i que dies abans la Corporació va emetre un comunicat declarant que no anava a presentar la seva candidatura). També va incloure aquesta llista al municipi segovià de Santiuste de Sant Joan Baptista, que dilluns febrer 1 va celebrar un Ple retirant la candidatura que havia presentat el divendres 29 de gener, de la qual cosa van informar àmpliament els mitjans de comunicació. Diversos pobles més, com Torrubia de Soria, incompleixen clarament alguns de les bases de la pròpia convocatòria del Ministeri.

A causa d'això, i atès que vostè ostenta el càrrec de Ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, us animo a que, d'acord amb els compromisos programàtics del Govern socialista, anul • li l'actual procés de l'ATC i posi en marxa un altre amb l'objectiu de cercar un veritable i ampli consens social i amb les organitzacions de defensa ambiental sobre la gestió de residus radioactius, consens que únicament es podrà assolir posant sobre la taula prèviament un calendari de tancament progressiu però urgent de les centrals nuclears, que són les que produeixen els residus radioactius.

De sobres coneix vostè que el PSOE va guanyar les últimes eleccions generals del 14 de març de 2008. En el seu programa electoral estableix, i així ha estat reiterat en nombroses ocasions pel President del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, al seu torn secretari general del seu partit, el compromís de tancar les centrals nuclears.

En concret el programa electoral del PSOE diu: "Mantindrem el compromís de substitució gradual de l'energia nuclear per energies segures, netes i menys costoses, tancant les centrals nuclears de forma ordenada en el temps al final de la seva vida útil, donant prioritat a la garantia de seguretat i amb el màxim consens social, potenciant l'estalvi energètic i les energies renovables, la generació distribuïda i les xarxes de transport i distribució local ".

Sense més, va instar a fer una política energètica orientada a complir el programa del PSOE com més aviat millor.

A l'espera de les seves notícies, rebi una cordial salutació"
Jo ja l'he signada. Vosaltres ho podeu fer, podeu en aquest mateix blog punxar el link i s'obrirà la pàgina o be anant a http://www.ciberactuacongreenpeace.es