Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




diumenge, 21 de febrer del 2010

21 de febrer: Dia Internacional de la Llengua Materna


El Dia Internacional de la Llengua Materna es celebra cada 21 de febrer des de l'any 2000, amb la finalitat de sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància de reconèixer la diversitat cultural i lingüística i l'educació plurilingüe. La celebració d'aquest any s'inscriu en el marc de l'Any Internacional de Apropament de les Cultures i en l'any Internacional de la Biodiversitat, en aquest cas biodiversitat cultural.
No fa molts anys es parlaven al mon 8.000 llengües diferents, avui es coneixen unes 6.500, no totes estan documentades i el que és més greu es pensa que al ritme que anem amb tot tipus de depredació, ambiental, econòmica i cultural, moltes d'elles desapareixeran a la fi d'aquest segle.
Sí, de la mateixa manera que les espècies animals en vies d'extinció, els idiomes estan desapareixent ràpidament i necessiten la nostra dedicació i interès per mantenir-los vius.
És important per tant fer una crida per recordar la importància que revesteixen tant la diversitat cultural i lingüística com l'educació plurilingüe, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, en el seu missatge amb motiu d'aquesta efemèride ho diu ben clar "Les llengües són, de manera intrínseca, vectors de comprensió del proïsme i de tolerància. El respecte de tots els idiomes és un factor decisiu per garantir la coexistència pacífica, sense exclusió, de totes les societats i, dins d'elles, de tots els seus membres ".
I em pregunte, perquè no donem una mostra els represetants de L'Estat espanyol? Tal vegada ara que tenim "Presidència espanyola" podria ser un bon moment per introduir la nostra riquesa cultural i idiomàtica en les institucions que ens acullen a tothom com les Corts Generals i així fer possible que també la Cambra Europea reconega la nostra llengua com a oficial.
O és que de cas pensem que des de fora ens van a reconèixer allò quan les nostres institucions nacionals no ho fan?.
Pels drets ligüistics, per la diversitat cultural. feliç 21 de febrer!!!

2 comentaris:

Arturo Jornet ha dit...

Ja ens diuen que més de 150 llengues de les 1600 llengues que hi ha a l'India ja estàn prop d'extinguir-se'n. Açò és una mostra clara de la situació de perdua de les llengues maternes. Crec que no hi ha res més bonic al mon que la diversitat, i tant importnat és la diversitat dels éssers com la diversitat de les llengues.

Salutacions.

verdsleliana ha dit...

Estem d'acord. A més si pensem en que per conèixer les llengües i conservar-les fan falta mitjans humasn i materials es fàcil poder concloure que és una forma alternativa de generar llocs de treball,com ara traductors, intèrprets, escriptors que puguen passar als textos escrits els distints llengüatges, mestres per ensenyar etc, etc.