Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimarts, 29 de setembre del 2009

ELECCIONS ALEMANYA, Budestag 27-09-09




El sistema electoral alemany és mixt. Combina un sistema majoritari uninominal per districtes (Erststimmen) (primer vot), amb un sistema proporcional amb repartiment per (Lander) estat federat mitjançant llistes de partit ordenades (Zweitstimmen) (Segon vot). Per accedir al parlament és necessari obtenir el 5% en el conjunt de la República.
El parlament (Bundestag) té com a mínim 598 diputats. Que es reparteixen per població entre els diferents estats, la meitat 299 per cada sistema. Els partits presenten tants candidats com diputats corresponen a l'estat, en una llista ordenada numèricament. També presenten a candidats en cadascuna de les circumscripcions personals. Poden, i solen coincidir, ser candidates en un i altre sistema.
El dia de la votació es compten per separat el primer i el segon vot. La persona que guanya (majoria simple) en un districte, és elegit diputat. Després es compten els segons vots en els lander i es fa un repartiment proporcional entre els diferents partits, a nivell federal per a cada partit, i dins de cada partit entre les llistes de cada land. Després es comparen els resultats de cada partit 1del 2n vot amb els del 1r vot en cada estat i si hi ha més s'assenyalen els escons addicionals (Überhangmandate) que se sumen al parlament.
El tribunal Constitucional ha fallat que el sistema és parcialment inconstitucional i ha donat 3 anys, fins a 2011 per corregir-lo, però encara no s'ha fet.

EL RESULTAT EN 2009


En aquesta ocasió el Bundestag tindrà 24 seients addicionals (tots per a la CDU / CSU), un total de 624 diputats i una majoria de 311.
La participació ha estat la més baixa de la història, només un 70.8%.
Tots els partits grans han baixat i els petits i extraparlamentaris han pujat.
* La CSU és el partit conservador de Baviera, la CDU partit cristià demòcrata no es presenta al land mitjançant el pacte de germanor de tots dos partits. Dur treball els espera sobre tot, a Die Linke i Die Grüne. des d'aci l'enhorabona a tots dos!
( gràcies a Pedro. J. Collado per la seua tasca informadora)