Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimecres, 13 de maig del 2009

Mesures anti crisi, esparadrap foradat per taponar ferides?(I)

Ahir em va alegrar l’anunci del President del Govern el Sr. Zapatero de les 11 mesures previstes per combatre la crisi que venim patint ja fa molt de temps i que sembla, pel que diuen els especialistes encara va “pa llarg, açò no ha fet només que començar” com dirien les dones grans del meu poble. Curiosa, sobre tot per les mesures fiscals i ecològiques que semblaven introduir-se he tractat de trobar les actuacions concretes i pel que he pogut llegir a la pàgina de la Moncloa, no sembla que estem per tirar coets.
En efecte, segons les pròpies paraules del President l’objectiu és doble frenar la pèrdua d’ocupació i preparar per la recuperació amb un model de creixement renovat. Per aconseguir-ho llança entre d’altres una mesura que podria tenir gran impacte i que és sobre les que vull reflexionar avui per veure si de debò por resultar efectiva. De les altres reflexionarem en altre moment.
La mesura a la que em referisc és l’anunci, com si fos una gran revolució, de la rebaixa en cinc punt percentuals en l’Impost sobre societats, durant tres exercicis, per mantenir l’ocupació en les xicotetes i mitjanes empreses. Que quan anem un poc mal de “garrofes” ens parlen de reduir-nos les càrregues fiscals, sembla alegrar-nos a tots en un primer moment, però és una mesura clarament efectiva per combatre la crisi?. L’anàlisi s’ha de prendre com el que pot ser un comentari sobre les previsions doncs és evident encara no disposem d’esborrany o projecte de mesures on trobem plasmació legal i concreta, tan sols disposem fins ara del publicat la pròpia pagina web del Govern, http://www.la-moncloa.es/NR/rdonlyres/21663302-7093-40DB-898A620D16D64AAE/95926/ONCEMEDIDASPARANUEVOMODELOCRECIMIENTO.pdf)
Però anem a reflexionar:
Primer. En 2006, ja es va produir una rebaixa per a les anomenades empreses de reudida dimensió, de 5 punts percentuals en l’Impost sobre Societats, rebaixa que es va aplicar des de l’exercici 2007 i que a hores d’ara no sembla haver sigut efectiva per evitar la situació greu que pateix el sector empresarial que curiosament és la part fonamental dels teixit econòmic al País Valencià. La mesura que es vol prendre ara és transitòria, durant 3 exercicis. Haurem superat la crisi en tres exercicis?. Per si sola la rebaixa d’impostos no sembla garantir un repunt de l’economia. En canvi el que si suposa, com tota rebaixa d’impostos, és la disminució de la recaptació durant tres exercicis i per tant la disminució efectiva de recursos públics amb els que sufragar la despesa pública, es a dir menys diners per a preparar els Pressupostos generals de l’Estat durant tres exercicis. Si hi ha menys ingressos com es pot pensar en dotar de més fons per un nou model econòmic?. Modestament, em sembla una mica complicat.
Segon. La mesura va dirigida als empresaris que tributen de forma efectiva en l’impost sobre societats. No es parla de la gran quantitat d’empresaris , autònoms i professionals que no tributen en Societats sinó en L’IRPF al ser empresaris individuals, persones físiques. És cert que el President ha afirmat que aquesta mesura tindrà reflexe en l’impost dels autònoms, però tècnicament pot resultar una mica complicada si tenim en compte que l’IRPF te una escala de gravamen progressiva i a més a més els rendiments empresarials es sumen a la resta dels rendiments obtinguts d’altres fonts, per aplicar el gravamen.
Junt a aquestes complicacions tècniques, la mesura dintre de l’impost sobre societats s’aplicarà a aquells empresaris que complisquen els següents requisits:
- tenir menys de 25 treballadors.
- els seu volum de vende siga inferior a 5 milions d’Euros i
- que a 31 de desembre de 2009, mantinguen o hajen millorat la seua plantilla mitjana de 2008, aplicant-se també a aquells que ho facen en 2010.
En definitiva i si no ho he entès malament, ja us he comentat que al no estar la plasmació legal, analitzar declaracions pot resultar no massa exacte, es a aquells empresaris que puguen mantenir al menys la plantilla durant dos anys, 2009 i 2010 respecte de la mitjana que tenien en 2008. Però, resulta que de l’any 2009 ja em duguem uns quants mesos i a més la crisi no ha començat ara sinó ja fa temps, per tant em pregunte: i a tots els xicotets i mitjans empresaris, als autònoms i professionals, que ja s’han vist obligats a acomiadar a part dels seus treballadors i que de segur van a tenir pèrdues al final de l’exercici si és que no han tingut que tancar la seua empresa, qui els ajuda? Doncs és evident que aquesta mesura no la poden gaudir de cap manera.
Tal vegada es podria trobar altres solucions per garantir el teixit econòmic , per exemple es podria fer els càlculs del que suposaria la minoració de la recaptació per als empresaris que continuen tenint beneficis en la seua empresa ( recordem que si no hi ha benefic i no hi ha tributació per cap impost), i convertir eixa quantia no en una rebaixa sinó en una ajuda directa, controlada pel sector públic per a generar micro-crèdits per a aquells que sí tenen pèrdues per tal d’aconseguir que el cost fixe que suposa sempre per un empresari una treballadora o un treballador no siga el que primer sofrisca la recessió. Fórmules poden haver moltes i amb voluntat no ha de ser difícil trobar-les.
Pura Peris
Candidata d’Els Verds. Coalició electoral Europa dels pobles-verds
(Esquerra- Els Verds)