Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimarts, 28 d’abril del 2009

Dia Europeu de la Solidaritat i Cooperació entre Generacions.


Si ens preguntaren pel carrer, segur que quasi tots podríem contestar quin és el dia internacional de la dona, el del xiquet, el dia mundial per la pau o el dia de la Terra, però tal vegada menys persones conegeuen que demà 29 d’abril i a proposta de la presidència eslovena de la Unió Europa, es celebra el Primer Dia Europeu de la Solidaritat i Cooperació entre Generacions. Crec que en els moments actuals ,amb la crisi com a fons, aquest Dia resulta especialment necessari, doncs com ja anem visualitzant l’envelliment sols va a ser analitzat atenenent als seus suposats efectes negatius, sobre tot per aquells que volen donar solució a la crisi estructural que estem patint amb restriccions per als de sempre,els treballadors i treballadores, i ajudar a les classes més poderoses.

En efecte, hora és de lluitar pels drets socials, per la solidaritat intergeneracional , impulsant l l’apropament i relació entre joves i els nostres majors per a que intercanvien experiències i no parlar sols de l’impacte en les pensions o de la despesa creixent de l’atenció mèdica quan parlem de les persones grans.

Europa està posant-se en marxa per resoldre la incomunicació generacional, per fer palès que si l’esperança de vida s’allarga, l’entorn ha d’estar preparat per atendre a les persones de major edat i aquesta preparació passa per que joves si grans es comuniquen però per damunt de tot es respecten mútuament i s’entenguen.
Per primera vegada demà en Europa es celebra aquest Dia, serà l’escenari propici per a que tots els responsables polítics es consciencien dels canvis que són necessaris, hi ha que canviar les polítiques actuals i crear una visió nova de la societat.
Ara bé la solidaritat intergeneracional va molt més enllà del respecte i l’enteniment, implica que es donen totes les condicions per tal de que els majors puguen participar i contribuir al desenvolupament i benestar de la societat. També és necessari que els major tinguen plena accessibilitat a la societat de la informació, punt en el que els joves estan al capdavant en la nostra societat.
I és clar, totes aquestes accions no es poden deixar als concerts privats, han de ser els ens públics, des de l’àmbit local fins l’europeu, passant per l’autonòmic i l’estatal, els que han de treballar conjunta i cooperadament per aconseguir-ho. Pensament global i actuació local, consigna verda, consigna solidària.
Tal vegada amb la celebració d’aquest Dia Europeu es prenga consciència de que la Llei 39/2006, de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència no és una simple medalla per portar-la a la solapa, o un instrument de canvi per atacar al contrincant polític; és necessari prendre-la en serio, treballar per fer-la efectiva i aconseguir la justícia social.
Els Verds considerem que Europa ha d’oferir major estabilitat a les persones de totes les edats. Els nostres majors han de tenir veu pròpia en la societat per a poder participar activament en la vida econòmica,social i cívica. Han d’existir serveis públics que s’ocupen de les necessitats individuals de les persones més vulnerables.
Si des de les institucions nacionals no es fa front, hauran de ser normes europees les que obliguen als Estats a aconseguir els drets socials que calguen, per tant en aquests moments els parlamentaris europeus tenen les seues mans apostar pel canvi i dirigir-lo, o continuar amb el sistema actual. Les ciutadanes i ciutadans hauran de saber a qui volen triar.
Pura Peris, candidata d’Els Verds al Parlament Europeu en la coalició electoral Europa dels Pobles-Verds (EdP-V)