Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimarts, 24 de febrer del 2009

AVANTATGES DE L’ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA.10 raons per a consumir productes de conreu ecològic


L’accés a una alimentació ecològica és fet creixent en els països de tota Europa, en relació als quals l’estat espanyol es troba molt desfasat, amb un desnivell negatiu bastant important. A l’Estat espanyol es dóna el cas que som un dels més importants productors i un dels més pobres consumidors de productes ecològics. El fet de tenir-los més a prop facilita molt l’abaratiment dels preus i la reducció de la petjada ecològica, per la qual cosa les possibilitats que s’obren per als aliments ecològics són immillorables.
En aquest sentit, podem fer possible una important contribució al desenvolupament de la capacitat productiva ecològica a partir d’un consum generalitzat a tots els mercats i supermercats en general, només cal prendre les decisions comercials i politiques escaients.
En moments de crisi econòmica, la potenciació de la producció d’aliments ecològics en clau de proximitat és bàsica per tal de poder avançar per un altre camí més lògic i coherent amb la recuperació de llocs de treball productius i sostenibles, així com per a frenar la degradació de l’horta periurbana amenaçada per la devoradora especulació urbanística. En aquest sentit sembla molt interessant la decissió presa per L'Ajuntament de Benifairò d'oferir terres per a l'explotació de families amb necessitat. Sí a més s'acompanya de mesures per aconseguir que els productes siguen ecològics i arriben al mercat sense costos excessius per a elles, obrim sens dubte un bon camí.
Actualment són molt pocs els mercats on es distribueixen aliments ecològics.Tot i que els supermercats i les grans superfícies són l’exponent màxim de la globalització capitalista alimentària, pensem que, mentre la seua existència siga encara indefugible, com a mínim els hem d’exigir un mínim de responsabilitat amb la producció ecològica local i facilitar a les persones que en són usuàries productes ecològics frescos locals i envasats de proximitat.
I, pensareu, perquè hem de consumir productes ecològics?, doncs ací teniu deu raons:
1.Consumir productes ecològics és preocupar-se per la nostra salut. Els productes que s’obtenen d’una agricultura convencional sofreixen modificacions en la seua composició orgànica, les quals tenen efectes marcats i constants per a la nostra salut. Segons els especialistes en nutrició, la gran part de les malalties degeneratives tenen origen en l’alimentació.
2.Els aliments ecològics tenen els nutrients precisos i conserven un equilibri en sals minerals i oligoelements d’acord a les nostres necessitats.
3.Els cereals integrals haurien de ser de cultiu ecològic, ja que en l’agricultura convencional, en ser tractats amb productes sintètics, els tòxics s’hi acumulen amb molta quantitat.
4.Els aliments mantenen el seu gust autèntic i com que tenen un cicle natural, sense alteracions, es conserven més i millor.
5.Quan consumim aliments de cultiu ecològic, estem col•laborant amb la conservació del Medi Ambient i evitem la contaminació de la terra, de l’aire i de l’aigua.
6.Ajudem a l’estalvi energètic. En el cultiu i en l’elaboració del producte ecològic s’aprofita el màxim de recursos renovables. Per a l’obtenció d’un producte no ecològic es precisen fins a més de 10 calories per cada caloria obtinguda en forma d’aliment.
7.Els productes de cultiu ecològic, per no contenir substàncies artificials, són assimilats correctament per l’organisme sense alterar les funcions metabòliques.
8.El consumidor o la consumidora de productes ecològics, a través de la seua elecció responsable, contribueix a la independència d’agricultors i d’agricultores i a la creació de llocs de treball.
9.L’autentica economia domèstica ha d’estar en funció d’una correcta i saludable nutrició. Els productes ecològics no resulten més cars per a l’economia familiar i, a més a més, el seu contingut en nutrients per unitat de pes és superior al dels convencionals, ja que se n’han de consumir en menys quantitat.
10.Demanar productes de conreu ecològic és una elecció responsable que pot aconseguir canvis en l’activitat d’empreses i administracions en impulsar-les cap a mètodes i productes més respectuosos amb el medi i la salut de totes les persones.