Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dilluns, 29 de març del 2010

el llarg camí cap a la igualtat


En València estos dies s'ha realitzat el V encontre entre Espanya i Africa Dones per un món millor. I han arribat a la següent

Declaración de Valencia 2010 Valencia, domingo, 28 marzo 2010 Los derechos de las mujeres son parte esencial de los derechos humanos y como tales deben ser respetados. Sin embargo, y a pesar de los avances, la falta de voluntad política, la insuficiencia de recursos, las restricciones vinculadas a usos y costumbres de distinta naturaleza impiden, aún hoy, su libre ejercicio.

Es por tanto imprescindible consolidar modelos sociales que dignifiquen la vida de las mujeres en un mundo sin discriminación y sin violencia, en un mundo igual para todos, en un mundo donde los derechos sean hechos.

Para alcanzar esa meta, para seguir avanzando, las más de 500 mujeres -procedentes de 50 países africanos, de España, Europa e Iberoamérica- reunidas en Valencia los días 27 y 28 de marzo de 2010 en el V Encuentro de Mujeres por un Mundo Mejor, acordamos los siguientes compromisos:

1. EN APOYO al liderazgo político: nos proponemos poner en marcha, desde la convicción de que el liderazgo de las mujeres enriquece el tejido democrático, un programa permanente de liderazgo político y social en el Centro de Formación Regional de Bamako, que se abrirá en los próximos meses.

2. En apoyo al desarrollo institucional: Nos proponemos doblar el número de programas de refuerzo de las instituciones democráticas que acordamos en Monrovia.

3. En apoyo al liderazgo empresarial: Nos proponemos seguir facilitando el acceso de las mujeres a los medios y recursos productivos, fomentando el desarrollo de empresas dirigidas por ellas con la creación de dos centros regionales de promoción empresarial.

4. PARA AVANZAR en el acceso a las microfinanzas: Nos proponemos incorporar a la agenda de la Cumbre Mundial del Microcrédito, que se celebrará en Valladolid el año 2011, las fórmulas para que las mujeres puedan ampliar su acceso a las microfinanzas y el crédito.

5. Para avanzar en la gestión agrícola: Nos proponemos seguir contribuyendo a la capacitación de las mujeres programando cursos regionales de formación continuada en gestión, comercio y asociacionismo agrícola del Centro de Formación de Malí.

6. Para avanzar en la concertación con otras instituciones: Nos proponemos favorecer la cooperación con otras organizaciones regionales, apoyando los objetivos de la Década de las Mujeres Africanas lanzada recientemente por la Unión Africana y Naciones Unidas.

7. PARA CONSOLIDAR la educación: impulsaremos un programa de formación, organizado por la Universidad Nacional de Educación a Distancia de España, para incrementar el número de maestras en diversos países africanos y ampliaremos los proyectos de cooperación cultural que ya venimos realizando.

8. Para consolidar los sistemas de salud: Nos proponemos iniciar, en diversos países, un programa de formación de enfermeras y matronas que garantice una mejor asistencia primaria.

9. Y para todo ello, nos comprometemos a aprobar, antes del próximo Encuentro de Mujeres por un Mundo Mejor, el PLAN ESTRATÉGICO, presentado aquí en Valencia, con objetivos específicos y acciones concretas.

10. Nos comprometemos a reunirnos de nuevo, en el VI ENCUENTRO que se celebrará el año próximo en Namibia

dijous, 25 de març del 2010

És l'Hora del Planeta. Apaga la llum, il.lumina el futur


L'HORA DEL PLANETA 2.010
Què és l'Hora del Planeta? L'Hora del Planeta és una iniciativa global de WWF on els individus, escoles, organitzacions, empreses i governs apaguen les seves llums durant una hora per votar a favor de l'acció sobre el canvi climàtic. Al votar amb els seus interruptors de llum, els participants de l'Hora del Planeta envien un poderós missatge visual als seus dirigents exigint acció immediata sobre el canvi climàtic.
L'Hora del Planeta és l'esdeveniment climàtic més gran en la història.
El 2009, varem participar més de 4,000 ciutats en 88 països, incloent 200 ciutats espanyoles.
WWF espera a través de l'Hora del Planeta generar impuls polític per a l'adopció d'un tractat mundial ambiciós, just i vinculant sobre clima per reduir les nostres emissions de carboni, després dels decebedors resultats de la Cimera de Copenhaguen.

L'Hora del Planeta tindrà lloc el dissabte, març 27, 2010 a les 20:30, hora local.
on centenars de milions de persones a tot el món apagaran les seves llums durant una hora, simbòlicament, trucant a l'acció sobre el canvi climàtic. En poques paraules, el canvi climàtic canvia el joc. Amenaça de desfer els grans progressos realitzats en la conservació de les regions i animals més importants i més amenaçats del món.

El 2009 uns mil milions de persones de més de 4.000 ciutats a 88 països van participar en l'esdeveniment. A Espanya van participar uns 4 milions de persones i 200 ciutats, apagant edificis emblemàtics com l'Alhambra de Granada, la Cibeles, el Museu Guggenheim, la torre Agbar de Barcelona i centenars d'edificis més. Noslatres vam estar a la Plaça Europa amb els nostres ciris.
Enguany la plaça del poble romandrà apagada a les 20.30, animeu-vos i apagueu les llums de les vostres cases,
És l'Hora del Planeta. Apaga la llum, il.lumina el futur
http://www.wwf.es/que_hacemos/cambio_climatico/la_hora_del_planeta_2010/

Per la igualtat real i efectiva entre homes i dones


Des d'Els Verds del País Valencià us convoquem a la concentració que demà divendres es farà a la Plaça de l'Ajuntament a les 19,30 hores convocada pel Moviment feminista Valencià. A més aprofite per fer-vos arribar el manifest que es farà públic i que pretenem que arribe a la premsa europea.

Senyores Ministres d'igualtat de la Unió Europea,
Els col·lectius i associacions de Dones, els grups de Gènere i d'igualtat, els partits polítics i els sindicats integrants del Moviment Feminista de València, vos reconeix en aquest moment com les nostres aliades. Sabem que porteu un llarg camí recorregut en l’àmbit personal i en el polític, i que heu apostat fort per accedir a llocs de decisió per tal de treballar en pro de la igualtat.
Malgrat això, la nostra tasca diària sobre el terreny ens demostra que queda molt de camí per arribar a assolir realment la igualtat entre dones i homes, i demanem un major compromís per part del Parlament Europeu amb l’objectiu d’acabar amb qualsevol discriminació de les dones tant al nostre país com a tota la Unió Europea i fora d’ella.
En aquest sentit, Denunciem que :
* Al Mercat Laboral, les dones continuem sent discriminades i patim més atur i precarietat amb contractes parcials i pitjors salaris. Volem les mateixes condicions laborals que els homes. A igual treball, igual salari.
* La Maternitat encara és una causa greu de discriminació laboral. Considerem que només amb permisos per naixement o adopció d’igual durada per a mares i pares aconseguirem accedir, promocionar i romandre en el món laboral en igualtat de condicions que els homes. Reclamem permisos iguals i intransferibles per naixement i adopció per a qualsevol persona independentment del seu sexe i orientació sexual.
* Les tasques de cura i domèstiques són assumits quasi en exclusiva per les dones. Algunes polítiques d’igualtat s’han demostrat falses i ineficients: les reduccions de jornada, els contractes parcials i les mesures destinades a conciliar la vida laboral i personal només han portat un augment de la discriminació, de la precarietat laboral i del treball en la llar.
Demanem un repartiment del treball no remunerat entre dones i homes i la creació d’una xarxa pública per aquestes tasques.
* Les empleades de la llar migrants es troben en una situació de desprotecció i vulnerabilitat entre la precarietat laboral i la repressió de les lleis d’estrangeria. Volem igualtat de drets per a totes les dones, amb independència de la seua nacionalitat i situació legal.
* Les dones - malgrat ser la meitat de la població mundial- només som propietàries de l’1% dels bens i de la terra. En l’agricultura, malgrat treballar el mateix que els homes, estem invisibilitzades, sense cap dret laboral ni pensions, ja que no cotitzem a la seguretat social.
Volem el reconeixement del treball de les dones en l’agricultura i la seua aportació a l’ecologia i el sosteniment de la població com a encarregades de l’alimentació.
* Les dones amb diversitat funcional o mental , aquelles amb qualsevol tipus d'addicció i les que es troben en risc d'exclusió social pateixen una doble discriminació en l’accés al treball, assistència social i són més vulnerables a patir violència. Cal garantir la igualtat en l’exercici de drets per a totes, sense discriminació per diversitat funcional o mental , per problemes d'addiccions o risc d'exclusió social.
* No s’ha de tolerar, sota cap concepte, tant dins de la UE com arreu del món, la discriminació, explotació o maltractament per raons de gènere, d’orientació sexual o per decidir sobre la maternitat pròpia. Exigim que el dret a decidir sobre la maternitat, l’avortament lliure i gratuït, siga una realitat a tota la UE, sense oblidar Irlanda i Polònia. Demanem també la condemna explícita del Parlament Europeu cap als païssos on es discriminen persones per aquests motius.
* Considerem que només l’educació afectiu-sexual i reproductiva pot educar en el respecte de decisió sobre el propi cos, la sexualitat independent de la reproducció i la diversitat d’identitats i d’orientacions sexuals. Demanem l’obligatorietat de l’educació afectiu-sexual dins els currículums escolars en totes les escoles públiques i concertades.
* La història ha estat escrita pels homes i no s’ensenya la contribució de les dones al món de la ciència i la tecnologia i la cultura. Volem ensenyament en coeducació des dels primers anys, primària, secundària, universitat i escola de persones adultes.
* Les dones patim violència masclista en totes les seues vessants: invisibilitat pel llenguatge sexista, assetjament, violacions, violència psicològica i física, agressions i assassinats només
pel fet de ser dones. Demanem el compliment i l’aplicació real de la Llei Integral contra la Violència de Gènere i la creació d’una llei integral europea.
* La tracta de dones i xiquetes per a la seua explotació sexual i laboral s’ha convertit en l’esclavitud del nostre segle. Les víctimes d’aquest comerç estan invisibilitzades, en condicions d’esclavitud i de misèria que contrasten amb els grans guanys de les màfies que les exploten. El Plan Integral de Lucha Contra la Trata de seres humanos con fines de explotación sexual del Govern de l'estat Espanyol supedita la protecció d’aquestes a la interposició de denúncia cap als
explotadors. Rebutgem l’explotació sexual i laboral i la tracta de dones i xiquetes i
demanem protecció, assistència i reparació a totes, sense distinció. Reclamem la
persecució dels mafiosos i la confiscació dels seus bens per a la reparació de les
víctimes.
* Als països empobrits o afectats per conflictes armats o catàstrofes naturals, les dones jugen el paper més dràstic i pesat en el soteniment i la supervivència, així com en la reconstrucció de les comunitats. Totes aquestes carregues i responsabilitats, les pèrdues i els traumes que es
generen, afecten a la salut de manera integral i a la qualitat de vida de tota la població. Europa ja s'ha compromès a través de la cooperació internacional per tal d'ajudar i reparar tots aquests
danys i augmentar l'ajuda al desenvolupament. Només demanem que es complisca el que
s'ha acordat a nivell internacional.
* Exigim també l'augment de les partides pressupostaries en matèria d'igualtat per tal d'acomplir les lleis, plans i programes dels diferents païssos de la UE per accedir a més èxits en igualtat d'oportunitats i per sostenir i profunditzar el que ja s'ha aconseguit.

València, 26 de març de 2010

dilluns, 15 de març del 2010

8 de març, celebració del Dia Internacional de la Dona


Els primers assoliments feministes per aconseguir la igualtat de drets tot just queden ja en l'oblit però, sense ells, encara estaríem debatent l'existència de la nostra ànima com a dona. No obstant això, encara que formalment estiguin assegudes les bases per extingir els rols sexuals, en molts àmbits i en més països aquesta nova mentalitat encara està a l'espera de transformar-se.
La població masculina té fortes resistències a entrar física i mentalment en les tasques feminitzades i accedir així a les tasques que genera la infància, la salut i la cura de les persones majors. Per altra banda, hi ha més famílies monoparentals esdevenint aquesta una de les causes de la feminització de la pobresa.
Des de l'eco-feminisme proposem una visió alternativa a la crisi a la qual ens condueix aquesta societat industrialitzada on s'està perdent la relació harmònica entre els éssers humans i els recursos de la naturalesa, que consisteix en models lligats de manera inseparable a l'ecologia i al pacifisme.
Les diferents tasques assignades socialment ens han proporcionat a homes i dones experiències històriques diferents. L'anàlisi del que ens uneix a les dones socialment és el treball d'estimar, de ser cuidadores de la vida,… que ens fa alhora contactar més harmònicament amb la naturalesa. No obstant això, la manera de coneixement masculí divideix el món social i natural i lliga amb la cultura de la mort.
Des d’Els Verds suggerim una revisió global dels valors sexuals així com la negació del masculí com el valor majúscul. Volem seguir eliminant espais i temps diferents entre homes i dones perquè entenem que la manca de les dones en l’espai públic és el reflex de la forma de viure en l'espai privat.
Manifestem el dret d'una educació pública de qualitat per als nostres fills, una sanitat no privatitzada, poder decidir sobre el tipus de part que volem tenir i gestionar una cultura de naturalesa, de solidaritat i pau.

Salutacions cordials,

Emilia Nacher, portaveu de l'àrea d'Eco-feminisme de la Confederació d’Els Verds
Joan Oms, portaveu general de la Confederació d’Els Verds
Pura Peris, portaveu internacional de la Confederació d’Els Verds