Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimarts, 24 de novembre del 2009

Els Ministres de la Unió Europea més a prop de Copenhagen,encara que parlen d'un reducció de 35%, podrem arribar al 40% al 2020? el planeta ho clama!

Els ministres de medi ambient volem un acord ambiciós a Copenhaguen, amb efecte immediat.
Bruselas, 23/11/2009 (Agence Europe) - Tothom està d'acord amb Lars Loke Rasmussen, el president de la Conferència Mundial sobre el Clima a Copenhaguen (COP 15, 7-18 de desembre), per aconseguir un acord ambiciós, global i vinculant al desembre - un acord que permeta una acció immediata després de Copenhaguen per assegurar el finançament urgent per ajudar els països en desenvolupament a adaptar-se al escalfament abans de l'entrada en vigor l'1 gener 2013 d'un tractat climàtic internacional del futur, i fomentar la la creació de capacitat en els països en desenvolupament.

Aquesta és la contrasenya que li donen els ministres de medi ambient dels 27, el dilluns 23 de novembre a Brussel.les amb ocasió del Consell extraordinari convocat per la Presidència sueca a l'última línia recta abans de Copenhaguen. Andreas Carlgren, President del Consell de Medi Ambient va resumir davant la premsa el resultat d'aquesta consulta política abans de la conferència de les Nacions Unides, va descriure molt gratificant. L'intercanvi de punts de vista amb ministerials, Yvo de Boer, secretari executiu de la Convenció Marc de les Nacions Unides i negociador clau, els ha permès millorar la posició de la UE sobre la base dels contactes bilaterals que s'han multiplicat en l'escena internacional pel Consell Europeu a l'octubre que va formalitzar el mandat de negociació de la UE de Copenhaguen.

"Tenim tot el necessari per dur a moltes negociacions fructíferes. Els ministres van expressar el seu clar suport a un acord en Copenhaguen, que tendirà a la reducció de la magnitud suficient per complir l'objectiu de 2 graus centígrads. Aquest acord ha de cobrir tots els països. Els països desenvolupats s'han de comprometre al finançament per a l'aplicació RAPIDA 5 mil millones a 7 mil milions d'euros per a 2010, 2011 i 2012. La Unió Europea respectarà el seu compromís. Anem a utilitzar aquesta eina com a mitjà per convèncer a altres països a ser igual de ambiciosos de nosaltres. Un acord a Copenhaguen ha de cobrir els talls a tot el món. Sense els Estats Units i la Xina, només la meitat de les emissions estarien cobertes. Un acord depèn de l'oferta suficient dels Estats Units i la Xina, "va dir Andreas Carlgren a la premsa. La reducció prevista del 17% al 20% de les emissions de EUA, en comparació amb 2005, segons ell, "ambiciosa, però esperem que els Estats Units que l'ús de cada anunci és possible en termes de la seva inversió en tercers països i mesures per combatre la desforestació ", va dir Carlgren.

La UE demana a totes les parts a un acord sobre un sistema de lluita contra la desforestació i d'expressar el seu acord amb els impostos dels combustibles amb l'finançament a curt termini, va afegir el President del Consell, assegurant que la UE seguirà per exercir pressió sobre les altres parts per millorar les seves ofertes per a la reducció d'emissions. Va elogiar a Noruega, Japó i Rússia "han revisat el seu nivell d'ambició", i l'oferta de Corea del Sud i Indonèsia, dos països que són "molt ambiciós". La UE, per la seva banda, continuarà amb el seu objectiu d'una reducció del 30% de les seves emissions (el 2020 respecte al 1990) com a palanca per tirar dels altres ". En nom de la futura Presidència espanyola del Consell, la ministra Elena Espinosa, va dir que la UE "sempre ha mostrat la seva sensibilitat als països en el món en desenvolupament. No podem oblidar que el canvi climàtic afecta a aquests països en països molt més vulnerables d'Europa. El compromís dels països desenvolupats sobre el finançament a favor és per tant un element essencial per a un acord a Copenhaguen ".

En nom de la Comissió Europea, Stavros Dimas, s'ha congratulat que la situació s'ha millorat la setmana passada amb els ambiciosos compromisos a Indonèsia i el Brasil, els nous compromisos dels països de l'OCDE (Rússia: una reducció de -22 a -25% el 2020, en comparació 1990, Japó: -25%, Noruega: -40% en el mateix venciment). Però, va dir, "encara estem lluny de la signatura d'un acord que impedeixi l'augment de la temperatura a anar més enllà de 2 º C. durant les pròximes dues setmanes, i a Copenhaguen, esperem que els països industrialitzats i països en desenvolupament a millorar la seva reducció. A Copenhaguen, necessitem un acord sobre tots els punts a la part inferior que conté el Pla d'Acció de Bali.

La UE té un paper crucial que desenvolupar en l'assoliment d'un èxit a Copenhagen i ha de jugar un paper més clar i contundent sobre la situació del mercat de CO2, i la contribució dels Estats membres amb el finançament, en particular, el finançament ràpid per a un ajust immediat en els països en desenvolupament, també ha d'aclarir les condicions en que reduirà les seves emissions en un 30% el 2020.

Yvo de Boer, va dir que "tots són optimistes". En ell es resumeixen les raons per a l'esperança:
1) el president Obama ha indicat que si les negociacions estan obertes i justes, vindran a Copenhaguen per ajudar a assegurar que l'acord és un èxit, i els objectius de Brasil (una limitació les seves emissions en un 40% en comparació amb un escenari sense esforç) de Corea del Sud (una limitació de 25% enfront d'un escenari sense esforç) i Rússia (una reducció de 22 a 25% el 2020 respecte al 1990 "molt ambiciós". Xina, per la seva banda, va expressar el seu desig que Copenhaguen és un èxit i el seu ministre responsable de les negociacions necessiten un bon resultat com la Xina reconeix que és impossible continuar amb una taxa de creixement del 8%, amb un model energètic basat exclusivament en el CO2,
2) encara que la UE no queda clar en l'aspecte financer, hi ha consens general que el finançament és essencial per aconseguir un acord",
3) la indústria en els països de la UE i les sol licituds dels Estats Units que ofereixen la claredat necessària per a la planificació de les seves inversions.
i la necessitat de traduir aquestes decisions de política en un tractament jurídic ràpidament durant el primer semestre de 2010, per tal de tenir seguretat jurídica a l'hora d'assignar fons públics ".
ELs verds estarem pendents