Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




divendres, 8 de maig del 2009

Igualtat i sostenibilitat. Claus per la nova Europa


El 7 de maig ha estat farcit de noticies. Mentre la Plataforma per la defensa de la Llei per l’autonomia i la promoció personal, si eixa que anomenen de dependència i que a mi tot siga dit de pas no m’agrada gens, al Parlament Europeu, els grups Popular i Liberal impedien que s’arribara una cord per aprovar l’ampliació del permís de maternitat a 20 setmanes i per instaurar l’obligació del permís de paternitat a tota Europa. Un nou entrebanc a la conciliació de la vida familiar i laboral en el si de la Unió Europea.
Tal i com funciona el Parlament Europeu en aquests moments difícilment podem construir l’Europa responsables, justa, plural, solidària i sostenible que desitgem. En efecte, les mesures de conciliació son un puntals que faciliten l’accés al mon laboral i en aquests moments són d’allò més necessaris si tenim en compte que la crisi te un major impacte en les dones que en els homes. La actuació dels grups Popular i Liberal no sols implica el menyspreu al treball realitzat per la comissió ponent sinó que evidencia la imatge ancestral i dominadora que pretenen mantenir.
Aprofite per dir clar i ras que conciliació familiar no és mesura d’igualtat entre homes i dones, doncs la conciliació entre les distintes facetes de la vida, afecta a tots els membre de la família amb independència de la composició de la mateixa o del sexe dels integrants, per tant no és mesura que vaja dirigida especialment al gènere femení. Per això crec que el terme conciliació hauria de ser substituït pel del corresponsabilitat. Altra qüestió és sobre qui recau encara en ple segle XXI el pes més important de les anomenades càrregues familiars, siguen nens, gent gran o gent amb problemes de manca d’autonomia.
Per tant conciliació i igualtat tot que estar relaciones no són el mateix, és a dir Europa no pot limitar-se a regular mesures de conciliació. Ha d’anar m,és enllà tractant de marcar pautes comunes en matèria d’igualtat però no com a recomanacions, no, és necessària una harmonització de les legislacions nacionals respectes del punts bàsics per aconseguir la igualtat entre homes i dones. Més que mai s’evidencia que la veu de les dones ha d’entrar al Parlament Europeu per aconseguir arrossegar el sexisme, el racisme, l’androcèntrisme, i l’antropocentrisme. Veu a que més no pot obviar les demandes socials i vitals del planeta. Igualtat i sostenibilitat juntes i fortes, per treballar per una Europa com treballa la terra el llaurador del meu poble, amb amor i força, com diu el Raimon.
El canvi climàtic no ens afecta igual a homes que a dones, ni entre les dones afecta igual a les inuit a la tundra àrtica que a les valencianes; a les dones que viuen fonamentalment en territoris de producció bàsicament agrària els afecta de forma especial la utilització dels pesticides. Per tot això, hem de pensar global i actuar local, l’ecologisme i el feminisme han de treballar conjuntament per aportar solucions comunes que tinguen implantació diferenciada en funció de la realitat a resoldre. Sols així aconseguirem l’Europa igual, justa, plural, solidaria i sostenible: Aquest és un dels valors que els Verds aportem i compartim amb la resta de les forces polítiques que conformem la candidatura de la coalició electoral Europa del Pobles-Verds amb la qual participem a les properes eleccions europees del 7 de juny.
Sense igualtat no hi ha sostenibilitat, sense sostenibilitat no pot existir igualtat.

Pura Peris
Candidata d’Els verds. Coalició electoral Europa dels pobles-verds
(Esquerra-verds)