Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dilluns, 27 de febrer del 2012

28 de febrer: solidariat i redistribució per fer front entre tots a les malalties rares


El Dia Mundial de les Malalties Rares (World Rare Disease Day) es celebra cada any el 28 de Febrer. La idea és sensibilitzar la societat ia les institucions nacionals i internacionals sobre aquestes malalties, i conscienciar sobre la situació especial que viuen els afectats.

Durant aquest dia es pretén captar l'atenció i la solidaritat de tothom, però especialment de les empreses i laboratoris que es dediquen a la investigació i el desenvolupament de tractaments per a malalties. Una malaltia o trastorn es defineix com rara a Europa quan afecta a menys d'1 entre 2000. Una malaltia o trastorn es defineix com rara en els EUA quan afecta a menys de 200.000 nord-americans en un moment donat.

El 80% de les malalties rares s'han identificat amb orígens genètics, mentre que altres són el resultat de les infeccions (bacterianes o virals), les al · lèrgies i les causes ambientals, o són degeneratives i proliferatives. El 50% dels que tenen malalties rares són nens.

Les malalties rares es caracteritzen per una àmplia diversitat de desordres i símptomes que varien no només de malaltia a malaltia, sinó també de pacient a pacient que patia la mateixa malaltia. En moltes ocasions símptomes comuns poden amagar malalties rares subjacents que condueixen a un diagnòstic equivocat i retardar el tractament. La qualitat de vida del pacient es veu afectat per la falta o pèrdua d'autonomia a causa dels aspectes crònics, progressius, degeneratius, i sovint potencialment mortals de la malaltia

El fet que sovint no hi ha remeis eficaços existents se suma a l'alt nivell de dolor i patiment dels pacients i les seves famílies. . Això sovint resulta en una pesada càrrega social i econòmica en els pacients.

I clar les malalties rares no són malalties rendibles per a les grans companyies farmacèutiques i per això, en la majoria d'ocasions no s'estudien i investiguen com haurien, pesa més el benefici econòmic que la vida d'una persona.

És necessari canviar l’enfocament per un més integral a les malalties rares que done lloc al desenvolupament de apropiades polítiques de salut pública. Importants guanys s’aconsegiran amb l'augment de la cooperació internacional en el camp de la recerca clínica i científica, així com l'intercanvi de coneixement científic sobre totes les malalties rares, no només sobre la majoria de les més "recurrents"

En aquest sentit es podria arribar a un acord internacional en virtud del qual s’equilibrara la balança en els beneficis de les farmaceùtiques i els laboratoris, mitjançant la solidaritat i la redistribució ja que si són milions d'euros els que obtenen de beneficis pel desenvolupament de tractaments per a malalties més comunes i habituals es podrien destinar part d'aquests beneficis a millorar la qualitat de vida dels que pateixen una malaltia rara.
Europa podria ser capdavantera en l’establiment d’una norma europea en aquest sentit.